Blijf er iets langer bij zitten en je zult al snel begrijpen wat deze vorm van spelen zo fascinerend maakt. Zelfs als volwassenen halen we plezier uit deze materialen. Er is iets rustgevends en bijna meditatiefs aan het visueel harmonieus rangschikken van de losse figuren en kleuren.
Wat is de gedachte achter Loose Parts play?
Architect Simon Nicholson bedacht de term Loose Parts in eerste instantie om de eindeloze mogelijkheden van interessante locaties te beschrijven. Een strakke, moderne lege ruimte heeft geen ‘losse onderdelen’ en heeft daardoor weinig ontdekkingsmogelijkheden.
Een bos daarentegen zit vol met interessante en vooral beweegbare voorwerpen: dennenappels, bladeren, stokken, stenen… Het simpelweg omgaan met deze losse onderdelen zorgt automatisch voor inspiratie. Nieuwe ideeën dienen zich aan. Loose Parts Play is verkennend.
Waar is het goed voor?
De theorie luidt dat losse onderdelen een toegangspoort zijn tot creativiteit en probleemoplossend denken voor kinderen. Door losse onderdelen tot je beschikking te hebben wordt je uitgedaagd om zelf te bedenken en te bepalen wat je waarvoor wilt gebruiken. Op die manier geef je kinderen de ruimte om te experimenteren zonder een vooraf bepaald resultaat of een ‘juiste’ manier om dingen te doen.
Simpel gezegd, kinderen die met Loose Parts spelen gebruiken creativiteit, verbeeldingskracht en wetenschap. Ze doen continue nieuwe ontdekkingen op en ontwikkelen ze alle vormen van spel.
Wat kun je er mee?
Het ontbreken van een handleiding bij Loose Parts play is uiteraard een groot deel van hun aantrekkingskracht. Kinderen gebruiken de losse onderdelen als op zichzelf staand speelgoed of in combinatie met ander speelgoed. Ze gebruiken het om te tellen en te sorteren (in groepen van kleur, grootte, vorm enz…). Ook leent een loose parts collectie zich perfect om patronen te leggen op papier of op de vloer. Verder zien we ze vaak terug komen op de seizoentafel of in Small World Play. Er komt werkelijk geen einde aan de mogelijkheden met dit open einde speelgoed.
Losse onderdelen om te sorteren
Zodra je twee setjes losse onderdelen aanbiedt, is het instinct van je kind om ze te sorteren. In groepjes, bakjes, rijen, het maakt niet uit. De drang om overeenkomsten te zoeken is van nature sterk. Patroonherkenning en sorteeractiviteiten zijn krachtige drijfveren voor de mentale ontwikkeling. Sorteren is een vorm van spel die we bij Wijsneus enorm toejuichen.
Welke materialen zijn geschikt?
Wij zijn gek op de Mandala collectie van Grapat vanwege hun mooie vormen en kleuren, maar ze zijn natuurlijk niet noodzakelijk. Natuurlijke elementen zoals stenen, schelpjes en eikeltjes lenen zich ook erg goed voor deze vorm van spel. Maar denk ook aan knopen, kralen en stukjes textiel. Het voordeel van ‘echt’ speelgoed is natuurlijk wel dat je zeker kunt zijn van de veiligheid en herkomst ervan. Een doos met schroeven of houten pluggen zal ook briljant werken, maar we weten niet zeker of ze veilig zijn om op te kauwen. Hetzelfde geldt voor natuurlijke schatten: heerlijk om mee te werken maar wel onder toezicht. Gecertificeerd speelgoed is vanaf de aanbevolen leeftijd beter geschikt om zelfstandig mee te spelen.